Madarak és fák napja

A Cseke-tó partján vetélkedtünk

Hagyományainkhoz híven május 10-én ismét Madarak és fák napja akadályversenyt szerveztünk a Cseke-tó partján.

Az előző héten Eszter néni összeállított egy kisfilmet „Az Év…”növényei és állataiból, amelyeket minden osztály megnézhetett és rajzzal készülődhetett. Az iskola falait május 9-től díszítő 90 rajzot kiállítássá rendezte, amelyeken a következők láthatók: „Az Év madara: a vándorsólyom, az év fája: a virágzó kőris, az év emlőse: a földikutya, az év vad virága: a koristárnics, az év gombája: a süngomba, az év rovara: az óriás szitakötő, az év hala: a balin, az év hüllője :az elevenszülő gyík, az év gyógynövénye: a levendula és az év gyümölcse: a fekete tányéralma.

10 vegyes csapatot állítottunk össze, minden csapatban minden évfolyam képviseltette magát. Csapataink 10 állomáshelyen mérhették össze tudásukat. A feladatok környezet- és természetvédelemhez, valamint az EU naphoz kapcsolódtak. Az akadályversenyt már az iskolában elkezdtük, Karcsi bácsi az EU-ról mesélt, a tagországok zászlóit feltettük a májusfánkra, ezután meghallgattuk Beethoven Örömódáját, az EU himnuszát.

A versenyen készült képek megtekinthetők az iskola honlapjának albumában.

Elméleti kérdések mellett ügyességi feladatokkal is meg kellett birkózniuk a gyerekeknek. Pl.: kötélmászás, mocsárjárás, célbadobás.

A Kazinczy padnál Zsuzsa néni és Kati néni várta a gyerekeket, ahol állatneveket kellett elmutogatni.

Magdi néni képrejtvényeket adott a gyerekeknek ismert madarakról.

Jutka néni és Magdi néni egy zsákban a természet kincseit rejtette el, amiket tapogatással kellett felismerni.

A szabadtéri színpadnál Zsuzsa nénivel növényekről, madarakról szóló dalokkal teremtettek vidám hangulatot.

Anikó és Kati néni kirakóval várta a tanulókat, ahol az összerakott képekről az év madara, fája, rovara, gyümölcse rajzolódott ki.

Klári néni és Maja néninél több, kevesebb sikerrel párosították a növények képei terméseikkel, leveleikkel.

Márti néni a Kukatündér társasjátékkal a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára hívta fel a figyelmet, amit a gyerekek az akadályverseny folyamán be is tartottak.