Víz világnapja

Szerző: Dévai Péterné

2017.március 24-én, délután a Jázmin iskola a Víz világnapjához kapcsolódóan iskolanapot tartott. Az udvaron több helyszínen próbálhatták ki magukat a diákok.

Tóth Balázs, Grundfos Szervízvezető a Víz világnapja alkalmából interaktív tárgyakkal készült a gyerekeknek: a dán Grundfos központ által fejlesztett Energiabiciklivel, kézi hajtású mini szivattyúval és Víz-kvízzel.

Az Energiabiciklit tekerve egy SQ Flex szivattyú beindításával megtapasztalható, hogyan működik a szivattyú, ha „zöld energia” működteti. Mindenki kipróbálhatta, hogy megfelelő mennyiségű energiát tud-e termelni egy bicikli és egy generátor segítségével ahhoz, hogy búvárszivattyút működtetni tudjon.

A Víz-Kvíz kérdései felhívták a gyerekek figyelmét a megfelelő ivóvízmennyiségre, a felelős vízhasználatra.

A nap végén minden tanuló kézi hajtású mini szivattyút kapott.

Az udvaron lehetőség nyílt óriási szappanbuborékok készítésére is.

Az udvari kísérletekkel párhuzamosan Mátis István, az Északdunántúli Vízmű Zrt. Duna-völgyi Vízmű Üzem üzemvezetője érdekes, figyelemfelkeltő, a diákok életkorához és tudásszintjükhöz igazodó előadásokat tartott az 1-2., valamint a 3-4. oszályosoknak. Az előadáshoz kapcsolódóan minden diák foglalkoztató füzetet kapott.

Az előadások után Víz témakörben kézműveskedni lehetett: papír ivópoharak, hajtogatott halacskák és színes akváriumok készültek.

Jó hangulatú, vidám és tanulságos délutánt töltöttünk együtt.

Köszönjük az előadók önzetlen segítségét.